onsdag 1. desember 2010

Reindød

Nå er en katastrofe under oppseiling på finnmarksvidda:
http://nrk.no/kanal/nrk_sami_radio/1.7405119i flere år nå har det vært ropt om for mye rein på vidda uten at noe har blitt gjort, så nå har naturen selv begynt å rydde opp.
For vanlige mennesker er det logisk at det går som det gjør nå. Da jeg var liten jente for nærmere 40 år siden var det 4-5 reindriftsutøvere som hadde sommerbeite sitt her i nærområdet, i dag har ALLE barna til disse også rein. Dvs at vi nå har 4-5 ganger så mange reindriftsutøvere og 4-5 ganger så mange rein som for 40 år siden. Hvordan kan noen med vettet i behold tro at det går an å drive på sånn. Vidda har jo ikke blitt større på disse årene, heller motsatt.
Og i tillegg står nå alle myndigheter og bare ser på at dyrene langsomt sulter ihjel. Dersom en bonde hadde hatt en dyreflokk som var iferd med å dø av sult ville myndighetene straks gått inn og avlivet dyr som var for svake til å overleve og bonden ville også straks blitt fratatt eiendomsretten til dyrene.
Men reindrifta er blitt så hellig at utøverene kan drive med utstrakt dyremishandling uten å måtte svare for det.
Det gjør meg så eitrende forbannet.

1 kommentar:

  1. Det e bare sånn det alltid har vært. Reindrifta kan man ikke røre. Urbefolkning og alt det der, og dermed går sunn fornuft ut av døra. Det blir i allefall vanskelig å skylde på ørna den her gangen :)

    SvarSlett